Keurslager Horst

Keurslager Horst

Afbeelding

HET BEWAREN VAN VLEES EN VLEESWAREN

Vlees en vleeswaren zijn smakelijke en waardevolle producten, die pas ten volle tot hun recht komen als ze zorgvuldig behandeld worden. En dit geldt niet alleen voor de bereiding, maar ook de manier waarop vlees en vleeswaren bewaard worden is van groot belang. Het zijn nu eenmaal producten met een korte houdbaarheid.


De temperatuur speelt bij het bewaren van deze producten een ontzettend belangrijke rol. Hoe lager de temperatuur, hoe minder snel er bederf kan optreden. De koelkast is daarom de meest gunstige plaats in huis om vlees en vleeswaren te bewaren. Een nog betere plaats is de vriezer. Met een temperatuur van -18 °C tot -20°C kunnen bacteriën hier geen schade veroorzaken.

Heeft u nog vragen of wilt u advies als u twijfelt over de manier waarop u uw vlees bewaart, vraag het gerust. Wij zijn er voor u!

Tips

Koop bij het boodschappen doen vlees en vleeswaren het liefst als laatste in, zodat de producten zo kort mogelijk buiten de koeling verblijven.

​​​​​​​Maak bij warm weer voor de inkopen eventueel gebruik van koeltassen

Leg bij thuiskomst het vlees en de vleeswaren met verpakking en al direct in de koelkast, want bij lage temperaturen gaat het bederf veel minder snel.

Haal het vlees ongeveer een half uur voor de bereiding uit de koelkast. Het vlees komt hierdoor wat op temperatuur. Vlees dat rood of rosé gegeten wordt, kan beter 15 minuten van te voren uit de koelkast gehaald worden.

Gemalen producten zijn veel gevoeliger voor bederf. Zorg daarom dat deze altijd koel bewaard worden en gebruik ze snel, het liefst dezelfde dag.

Koop een koelkastthermometer, zodat u altijd weet hoe koud het in uw koeling is. De streeftemperatuur is lager dan 5°C.

Afbeelding

invriezen

Het invriezen van vlees en vleeswaren moet altijd zo snel mogelijk gebeuren. Bij langzaam invriezen vormt het vleessap namelijk grotere kristallen. Deze tasten de kwaliteit van het vlees aan. Bij het ontdooien gaat er dan ook veel sap verloren.


Houdbaarheid

In de diepvriezer kunt u zelf ingevroren vlees en vleeswaren, gemiddeld 1 tot 6 maanden gemakkelijk bewaren. Daarna loopt de kwaliteit van het product terug. Welke bewaartijden wij u adviseren kunt u aflezen in onderstaande tabel. Vettere soorten vlees en producten waarin zout verwerkt is zijn minder lang houdbaar in de vriezer.Koelkast Diepvries
Rundvlees 1-2 dagen 6 maanden
Varkensvlees 1-2 dagen 3 maanden
Kalfsvlees 1 dag 2 maanden
Gemalen vlees 1 dag 1 maand
Gezouten vlees 2-4 dagen 2-3 maanden
Gaar vlees 4-7 dagen 1-3 maanden
Vleeswaren 3 dagen


Ontdooien

 Het vlees word sneller droog en verliest ook de smaak en voedingsstoffen. In tegenstelling tot invriezen kan ontdooien het beste zo langzaam mogelijk gebeuren. De beste methode is om het vlees op een schaal in de koelkast te leggen. Het vleeseiwit kan dan het vrijkomende vleessap weer gemakkelijk opnemen. Daardoor blijft het vlees veel sappiger.

Ontdooi vlees nooit in warm water of op de verwarming. Het verliest dan veel vocht en kan ook veel sneller bedorven raken. Als het eenmaal ontdooid is, kan het niet weer opnieuw ingevroren worden.