Horst Keurslager uit Epe wil vlees zo puur mogelijk verkopen


EPE – Het slagersvak draait meer en meer om maatschappelijk verantwoord ondernemen, vindt Marco Jurriëns van Horst Keurslager uit Epe. “Zo is het al een tijdje zo dat we al ons vlees bij boeren uit de buurt aankopen. Maar daarnaast zijn we momenteel druk bezig om alle foute smaakversterkers en ongezonde anti-oxidanten (de zogenaamde E-nummers) uit het vlees te halen.”

E-nummers worden bijvoorbeeld aan voedingsmiddelen toegevoegd om een bepaalde houdbaarheid te kunnen garanderen. Sommigen zijn ongevaarlijk, anderen erg ongezond. “Een concreet voorbeeld? Filet american. Wij slagers maken dat iedere dag vers.” Het kan volgens Jurriëns dus niet zo zijn dat dit dagverse product in de supermarkt ligt en zelfs een week lang houdbaar is. “Wat denk je? Zouden dat gezonde stoffen zijn? Ik weet het antwoord wel. Helemaal omdat dit product minstens een week voordat het in de supermarkt ligt, al gemaakt is. Mijn idee? Ga naar een specialist die weet waar hij het over heeft. En haal je producten daar.”

Enkel gezonde E-nummers

Gelukkig vragen klanten zelf steeds vaker om informatie over die ongezonde E-nummers. “Men wordt mondiger, slikt niet alles voor zoete koek. Daar zijn we blij mee. Voor ons is dat reden om heel erg met gezondheid bezig te zijn.”
Horst Keurslager gebruikt bijvoorbeeld veel minder zout dan voorheen. “Waar nodig vervangen we dat door alternatieve kruiden, zodat het niet bederft.” Het verschil met vroeger is groot, weet Jurriëns. Een kilo vlees waar worst van gemaakt werd, bevatte ooit wel 24 gram zout. “Nu is dat ongeveer de helft. We hebben alternatieve kruiden toegevoegd die zorgen voor dezelfde resultaten.” Horst Keurslager is druk doende om alle slechte anti-oxidanten en smaakversterkers te vervangen. “Slagers moeten daar zeer bewust mee bezig zijn, vind ik.”

Om die reden introduceert Keurslager Horst bijvoorbeeld ook een nieuw kruidenprogramma in de winkel. “Die producten heten The Man With The Pan. Ze zijn glutenvrij en bevatten geen E-nummers.”

Vlees uit de regio

Als gezegd: het vlees dat Horst Keurslager verkoopt, komt allemaal zeer bewust uit buurt van Epe. De runderen en de lammeren koopt Jurriëns in Teuge, de varkens komen uit Hardenberg. Wat daar een reden voor is? “Controle”, vertelt de Epenaar. “Voor sommigen klinkt het raar wanneer een slager dat zegt, maar ik sta wel in voor dierenwelzijn. Ik ga vaak kijken en controleer dan bijvoorbeeld of er niet te veel dieren bij elkaar in één wei staan.”

Nederlandse Dag van de Slager

De Nederlandse Dag van de Slager vindt dit jaar 10 april plaats. Ook Keurslager Horst in Epe doet daar aan mee. “Net als andere jaren hebben we een leuk programma samengesteld. Zo krijgen klanten van 11.00 tot 17.00 uur diverse keren een uitgebreide rondleiding door onze winkel. Daarbij geven we een demonstratie runderen uitbenen en vertellen we welke delen van een dier we waar voor gebruiken. We geven een ieder letterlijk een kijkje in onze keuken.”

Onze website maakt gebruik van cookies

Voor het gebruik van cookies zijn wij verplicht om toestemming te vragen. Cookies verbeteren de prestaties en functionaliteit van onze website. Door op de ‘Ja, ik accepteer cookies’ button te klikken, wordt het plaatsen van deze cookies zoals omschreven in onze privacy- en cookieverklaring geaccepteerd.